Evenementenkalender

Cursussen en Workshops

Klik hier, als links het navigatiemenu ontbreekt.


Evenementenkalender

Met dank aan alle tipgevers.
Organisatoren van uitvoeringen, optredens of andere interessante evenementen die betrekking hebben op Japan of de Japanse cultuur, kunnen hun evenement d.m.v. een e-mail doorgeven voor plaatsing op deze pagina.
Graag hierbij vermelding van 'Evenement' in de onderwerpregel.

Plaatsing van de mededeling op deze pagina is kosteloos.
Wij accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor mogelijke fouten in data of teksten.
Door uw info naar ons op te sturen gaat u akkoord met bovenstaande.

Informeer altijd bij de betreffende organisatie voor eventuele wijzigingen.

◄◄ =  meerdaags evenement waarvan aanvangsdatum gepasseerd is.

Februari 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Pokťmon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur.
Na het succes van Cool Japan in Museum Volkenkunde in Leiden, is de tentoonstelling vanaf 28 september te zien in het Tropenmuseum. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en tegelijk is het hyperactueel met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur.
Cool Japan brengt alles bij elkaar: van de herkenbare Japanse horror tot 'cute fashion' uit de straten van Tokio.
Tropenmuseum laat met historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan.
Nieuw in deze tweede editie van Cool Japan is de Harajuku kawaii-installatie "Colorful Rebellion - Seventh Nightmare" van de kunstenaar Sebastian Masuda: een meeslepende ervaring van plastic speelgoed, knuffelbeesten, linten en nepbont rondom een leeg bed. De installatie was eerder te zien in New York en Miami.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

◄◄ 20 oktober 2018 (zaterdag) t/m 19 mei 2019 (zondag)

Tentoonstelling In de ban van Japan. Louis Couperus en het snoer der ontferming.
Plaats: Den Haag, Louis Couperus museum.

In oktober 1921 reisde Louis Couperus met zijn vrouw voor een jaar als ‘speciaal correspondent’ van het weekblad de Haagsche Post door Nederlands-IndiŽ en Japan. De resulterende reisbrieven werden na Couperus’ dood in twee bundels uitgegeven: Oostwaarts (1923) en Nippon (1925). In de winter van 1922/23 schreef Couperus bovendien een reeks verhalen onder de titel Het snoer der ontferming en Japansche legenden (1924). Hiervoor liet hij zich onder andere inspireren door prenten van beroemde Japanse schilders als Utamaro, Hiroshige, Motonobu en Hokusai.
De expositie is gecentreerd rond vier thema’s: de natuur, De Yoshiwara oftewel het Red Light District van het oude Tokyo, het Noodlot en en Japanse mythen en legenden. Een apart gedeelte wordt ingeruimd voor de Japanse theeceremonie, een kernmotief van Couperus’ verhaal ‘De aestheet.’ Aan de muren zijn de relevante prenten te bewonderen, naast de teksten van Couperus zelf. Het nieuwe boek van Dick van Vliet wordt op de opening gepresenteerd.
Info: https://www.louiscouperusmuseum.nl/

◄◄ 7 december 2018 (vrijdag) t/m 3 maart 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling KachŰga. De poŽzie van de Japanse natuur
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor het eerst is er in Nederland een tentoonstelling over kachōga, een van de belangrijkste genres in de Japanse prent- en schilderkunst. Bijzondere bruiklenen en topstukken uit binnen- en buitenland zoals houtsneden, kamerschermen, rolschilderingen en foto’s maken deze overzichtstentoonstelling een must see voor Japanse kunstliefhebbers.
Het Japanse woord kachōga betekent letterlijk ‘afbeeldingen van bloemen en vogels’. Kleurrijke bloemen en vogels krijgen dan ook alle aandacht in deze tentoonstelling die de bezoeker langs het ontstaan en de ontwikkeling van dit decoratieve genre voert. Kunstenaars kunnen bij uitstek hun vakmanschap en poŽtische kijk op de Japanse natuur in dit genre tonen. In de tentoonstelling zijn gedetailleerde, geŽnsceneerde, natuurgetrouwe, maar ook stilistische werken van beroemde Japanse kunstenaars zoals onder andere Hiroshige, Hokusai, Yoshitoshi, Koson, en Hasui. Kleurrijke planten en dieren sieren in deze tentoonstelling kamerschermen, rolschilderingen, albums, geÔllustreerde boekjes, prenten in de vorm van waaiers en grafieken uit de late 18de tot de 20ste eeuw. De foto’s van de Japanse topfotograaf Yoshinori Mizutani geven een hedendaagse kijk op kachōga. Ook zijn er meerdere geprepareerde vogels te zien, die in de 19de eeuw door Philipp Franz von Siebold uit Japan zijn meegenomen. De naamgever van het museum legde een veelzijdige natuurhistorische verzameling aan tijdens zijn verblijf in Japan (1823-1829).
Info: https://www.sieboldhuis.org/

◄◄ 19 december 2018 (woensdag) t/m 17 februari 2019 (zondag)

Tentoonstelling Karuta
Plaats: Amsterdam, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdok.

Karuta is een onderdeel van het EdoSanpu2020 project van de Stichting Berg & van Dalen. Karuta is een traditioneel Japans kaartspel dat zowel een educatief spel als een competitieve sport is. Het spel bestaat uit een set kaarten waar verschillende gedichten op staan afgebeeld. Samengevat: een voordrager leest een zin van een van de gedichten voor en vervolgens moeten twee spelers proberen zo snel mogelijk de kaart aan te raken waarnaar wordt gerefereerd in het gedicht.
Vier kunstenaars zijn de uitdaging aangegaan om een intercultureel dialoog te beginnen door dit traditionele spel te hernieuwen. In samenwerking met het AGA Lab en het Grafisch Werkcentrum Amsterdam hebben ze een Karuta spel gemaakt met gezegden die gebaseerd zijn op woorden die zowel in het Nederlands als Japans ongeveer dezelfde uitspraak en betekenis hebben. Vanwege hun lange geschiedenis hebben Nederland en Japan namelijk woorden van elkaars taal overgenomen. Denk aan woorden als “bīru” (bier) of “dansu” (dans) uit het Nederlands in het Japans en woorden als “tsunami” of “judo” uit het Japans in het Nederlands. De kaarten worden gevisualiseerd door unieke illustraties gemaakt door middel van traditionele Japanse houtsnijkunst en de teksten worden met klassieke westerse druktechnieken vervaardigd.
Info: http://www.bergenvandalen.nl

16 februari 2019 (zaterdag)

 

Lezing: Wat en hoe in Japan. Een goede voorbereiding en vakantie voorpret!
Door: Maria van den Broek (Tonbo).
Plaats en tijd: Rotterdam, Shofukan, 10.00 - 13.00 uur.
Hoe werkt het openbaar vervoer in Japan? Hoe moet ik me gedragen in een restaurant, een Japans badhuis of een Japanse tempel? Moet ik nou wel buigen of juist niet? De Westerse toerist die voor het eerst Japan bezoekt, heeft veel vragen over het land van de rijzende zon. Een goede voorbereiding draagt bij aan een aangename en ontspannen reis. Daarom organiseert Japanoloog Maria van den Broek (www.tonbo.nl) op zaterdag 16 februari 2019 van 10:00 – 13:00 een cultuurtraining Japans in het Japans Cultureel Centrum Shofukan (www.shofukan.nl) te Rotterdam.
De training zal in het Nederlands worden verzorgd en is bedoeld voor iedereen die op reis/vakantie naar Japan gaat en kennis wil maken met de Japanse gewoonten en gebruiken.
Naast algemene informatie over het land Japan, de verschillende religies, de Japanse taal,
omgangsvormen en eetcultuur, zal de training ook allerlei praktische informatie en tips bevatten.
Kosten voor deelname bedragen € 37,50 per deelnemer. Dit is inclusief BTW en exclusief lesmateriaal
ŗ € 7,50 (hand-out van de presentatie).
Voor vragen of aanmeldingen, kunt u een mail sturen naar info@tonbo.nl of bellen naar 010 4853624.
Info: http://www.tonbo.nl/

17 februari 2019 (zondag)

Workshop Planten tekenen.
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Leer beter naar planten kijken en maak uw eerste botanische kunstwerk. Is het wel eens opgevallen hoe verschillend bladeren zijn? Hoe elegant bloemblaadjes hangen? Japanse kunstenaars zijn meesters in het vastleggen ervan, maar westerse botanisch kunstenaars ook. Deze twee werelden komen samen in de collectie van Siebold en in de workshop “Planten tekenen met Naturalis”.
Samen met een educatief medewerker van Naturalis leert u uw eigen onontdekte tekentalenten kennen. U zult voorbeelden zien van illustraties uit de Siebold-collectie en leert nauwkeuriger kijken, daarna gaat zelf aan de slag met sepia-inkt.
Neem uw kinderen/kleinkinderen mee, want deze workshop is leuk voor jong en oud. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de workshop.
Kosten € 10. Aanmelden via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

23 februari 2019 (zaterdag)

Duo Satsuzen.
Door:
Catherine Balmer (dwarsfluit) & HťlŤne Seiyu Codjo (shakuhachi).
Plaats en tijd: Nijmegen, St. Nikolaaskapel Valkhof, aanvang 16.30 uur.

Duo Satsuzen is een duet over vriendschap, natuur en spiritualiteit. Een ontmoeting van muzikale werelden. Het gaat om de plezier om samen muziek te maken en elkaar te inspireren.
Japanse traditionele muziek, solo, duets, Japanse & Westerse moderne muziek, eigen composities.
Laat je verrassen door de combinatie van klanken van deze twee fluiten.
Toegang gratis. Vrijblijvende bijdrage welkom
Info: www.fluitshakuhachi.nl

24 februari 2019 (zondag)

Lezing: Siebold; de belangrijkste natuuronderzoeker in Japan?
Door:
Christel Schollaardt
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Wat was de invloed van Siebold op de Nederlandse en Japanse wetenschap, flora en fauna?
Siebold is in Japan vooral bekend vanwege de westerse geneeskunst waarmee hij hen liet kennismaken. GeÔnspireerd door een enkele voorganger bestudeerde en verzamelde Siebold naast Japanse cultuur ook duizenden planten en dieren. Hij deed dat in opdracht van de Nederlandse regering.
Als geneesheer was hij gevestigd op Deshima van 1823 tot 1829. Door het geven van lessen aan Japanse collega's en studenten en door het genezen van Japanners die hij behandelde kreeg hij een goede naam, en ontving hij veel geschenken. Zijn kennis van de Japanse natuur werd later in Leiden gepubliceerd in boeken zoals de Flora Japonica en de Fauna Japonica. Het beÔnvloedde niet alleen Japan maar ook de westerse landen. Zonder Siebold was de theeplant bijvoorbeeld niet al zo vroeg in IndonesiŽ terecht gekomen en waren de Hortensia's niet in onze tuinen gaan bloeien.
Kosten: €5,- (excl. museumentree)
Reserveren via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

18 februari 2019 (maandag)

 

Japanse film: Shoplifters (Manbiki kazoku, 2018)
Van: Kore-eda Hirokazu
Plaats en tijd: Amsterdam, Rialto filmtheater, 13.00 uur.

Warm en innemend familiedrama van Kore-eda Hirokazu, de man die met o.a. Nobody Knows, Like Father, Like Son en Our Little Sister bewees een scherp oog te hebben voor de complexiteit van familierelaties. Zijn nieuweling, Shoplifters, wordt door velen gezien als het beste wat hij tot nu toe heeft gemaakt – ook door de jury van het afgelopen filmfestival van Cannes, die de film bekroonde met de Gouden Palm.
De familie Shibata heeft het bepaald niet breed. Ook al werken vader en moeder, om iedereen fatsoenlijk te onderhouden, moet er zo nu en dan iets uit de winkel gepikt worden. Op een koude dag, nadat vader Osamu en zoon Shota succesvol hebben 'gewinkeld', vinden ze een klein, bibberend meisje op straat. Ze nemen haar mee. Als moeder Nobuyo ontdekt dat het kind mishandeld is, besluiten ze haar te houden in plaats van op zoek te gaan naar de ouders. Maar natuurlijk wordt er naar het kind gezocht en dat heeft onverwachte gevolgen.
Info: https://rialtofilm.nl/

24 februari 2019 (zondag)

Duo Satsuzen.
Door:
Catherine Balmer (dwarsfluit) & HťlŤne Seiyu Codjo (shakuhachi).
Plaats en tijd: Rotterdam, Japans Cultureel Centrum Shofukan, aanvang 15.00 uur.

Duo Satsuzen is een duet over vriendschap, natuur en spiritualiteit. Een ontmoeting van muzikale werelden. Het gaat om de plezier om samen muziek te maken en elkaar te inspireren.
Japanse traditionele muziek, solo, duets, Japanse & Westerse moderne muziek, eigen composities.
Laat je verrassen door de combinatie van klanken van deze twee fluiten.
Toegang gratis. Vrijblijvende bijdrage welkom
Info: www.fluitshakuhachi.nl

Maart 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in februari.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

◄◄ 20 oktober 2018 (zaterdag) t/m 19 mei 2019 (zondag)

Tentoonstelling In de ban van Japan. Louis Couperus en het snoer der ontferming.
Plaats: Den Haag, Louis Couperus museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in februari.
Info: https://www.louiscouperusmuseum.nl/

◄◄ 7 december 2018 (vrijdag) t/m 3 maart 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling KachŰga. De poŽzie van de Japanse natuur
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in februari.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

1 maart 2019 (vrijdag)

Nihongo Kaiwa.
Plaats en tijd: Amstelveen, EGCC, 10.30 - 12.30 uur.

Elke eerste en derde vrijdag  van de maand bieden de dames van The Japan Women's Club in Amstelveen gratis de mogelijkheid om conversaties te voeren in het Japans. Door de ongedwongen wijze waarop dit gebeurt is het zeer geschikt voor zowel beginners als gevorderden, zoals bijv. studenten van hoge scholen of universiteiten. Voertaal is over het algemeen Engels of Japans. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar u kunt, indien u dit wenst, altijd even contact opnemen via het hieronder vermelde e-mailadres.
Plaats is het European Go Cultural Centre, JCC-room, Schokland 14 in Amstelveen.
Info: http://jwcamstelveen.blog.fc2.com en jwcnihongokaiwa@gmail.com

1 maart 2019 (vrijdag)

Rondleiding tentoonstelling Kachō-ga
Door: Chris Uhlenbeck.
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Ontdek de poŽzie van de Japanse natuur in deze rondleiding. Japanse prentkunstkenner en gastconservator van de tentoonstelling ‘Kachō-ga. De poŽzie van de Japanse natuur’ Chris Uhlenbeck, zal u rondleiden over de tentoonstelling.
Tijdens deze rondleiding komt u meer te weten over de tot de verbeelding sprekende Japanse prenten, schilderingen, kamerschermen en bijzondere boekjes in de tentoonstelling. Ook zal dhr. Uhlenbeck toelichten waarom deze werken niet mogen ontbreken in de tentoonstelling. Graag reserveren voor deze rondleiding via onderstaand formulier.
Deelname is gratis, wel aanmelden via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

3 maart 2019 (zondag)

Workshop Planten tekenen.
Plaats en tijd: Leiden, SieboldHuis, 14.00 - 15.00 uur.

Leer beter naar planten kijken en maak uw eerste botanische kunstwerk. Is het wel eens opgevallen hoe verschillend bladeren zijn? Hoe elegant bloemblaadjes hangen? Japanse kunstenaars zijn meesters in het vastleggen ervan, maar westerse botanisch kunstenaars ook. Deze twee werelden komen samen in de collectie van Siebold en in de workshop “Planten tekenen met Naturalis”.
Samen met een educatief medewerker van Naturalis leert u uw eigen onontdekte tekentalenten kennen. U zult voorbeelden zien van illustraties uit de Siebold-collectie en leert nauwkeuriger kijken, daarna gaat zelf aan de slag met sepia-inkt.
Neem uw kinderen/kleinkinderen mee, want deze workshop is leuk voor jong en oud. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de workshop.
Kosten € 10. Aanmelden via formulier op website.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

3 maart 2019 (zondag)

Origami Workshop.
Door: Yvonne de Wit.
Plaats en tijd: Den Haag, Louis Couperus Museum, aanvang: 16.00 uur.

In de workshop van Yvonne de Wit op zondag 3 maart kun je kennismaken met de Japanse papiervouwkunst. Je leert dat er met niet al te veel moeite van een eenvoudig vierkant stuk papier heel wat leuke en bijzondere dingen gemaakt kunnen worden die je uiteraard mee naar huis mag nemen.
Reserveren is verplicht! De kosten voor deze bijzondere workshop, inclusief drankje en museumbezoek, bedragen € 15,--.
U kunt zich voor deze middag aanmelden bij info@louiscouperusmuseum.nl
Info: http://www.louiscouperusmuseum.nl/

5 maart 2019 (dinsdag) t/m 10 maart 2019 (zondag)

CinemAsia Film Festival.
Plaats: Amsterdam, Kriterion, Rialto en Lab111.

CinemAsia Film Festival opent de deuren van de filmtheaters Kriterion, Rialto en Lab111 voor een veelzijdige reis door het moderne AziŽ. Door de lens van opmerkelijke filmmakers uit onder meer China, Taiwan, Japan, IndonesiŽ, Zuid-Korea, Filipijnen, India en Vietnam, houdt het festival de vinger aan de pols van het snel bewegende en veelzijdige continent AziŽ.
De ruim 40 films die dit jaar op het programma staan zijn geselecteerd op hun uitmuntende artistieke kwaliteiten, hun maatschappelijke relevantie en hun successen bij o.a. de Golden Horse Awards, het Aziatische pendant van de Oscar Awards.
Info: https://cinemasia.nl/

15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Van 15 maart t/m 8 september 2019 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling 'Japans naakt'. In deze unieke tentoonstelling worden de ontwikkelingen binnen de Japanse fotografie getoond door middel van naaktfotografie. Aan de hand van foto’s uit de 19e eeuw, de ‘kunstfotografie’ van de eerste helft van de 20ste eeuw, de sociaal-realistische fotografie van vlak na de tweede wereldoorlog, de experimentele fotografie uit de 60er en 70er jaren tot aan de hedendaagse fotografie wordt het Japanse naakt in beeld gebracht.
De tentoonstelling geeft door de ogen van 20 topfotografen, waaronder Araki Nobuyoshi, Moriyama Daido, Nakayama Iwate en Honjo Koro, een veelzijdige kijk op het menselijk lichaam. Hierbij wordt de esthetische, de maatschappelijke en de erotische kant van Japanse naaktfotografie belicht.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

15 maart 2019 (vrijdag)

Nihongo Kaiwa.
Plaats en tijd: Amstelveen, EGCC, 10.30 - 12.30 uur.

Elke eerste en derde vrijdag  van de maand bieden de dames van The Japan Women's Club in Amstelveen gratis de mogelijkheid om conversaties te voeren in het Japans. Door de ongedwongen wijze waarop dit gebeurt is het zeer geschikt voor zowel beginners als gevorderden, zoals bijv. studenten van hoge scholen of universiteiten. Voertaal is over het algemeen Engels of Japans. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar u kunt, indien u dit wenst, altijd even contact opnemen via het hieronder vermelde e-mailadres.
Plaats is het European Go Cultural Centre, JCC-room, Schokland 14 in Amstelveen.
Info: http://jwcamstelveen.blog.fc2.com en jwcnihongokaiwa@gmail.com

23 maart 2019 (zaterdag)

 

Workshop Origami
Door: Yvonne de Wit
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 14.00 - 16.30 uur

Origami, afgeleid van "Ori"(vouwen) en "Kami"(papier), is de Japanse kunst van het vouwen van papier. Tijdens deze workshop zult u verschillende modellen leren vouwen. De workshop is bedoeld voor beginners. Kinderen vanaf 6 jaar zijn ook van harte welkom. Materialen en documentatie zijn aanwezig. De vouwwerken zijn meestal themagebonden, deze keer vouwt u de voorbeelden op de foto.
Kosten: €29,50 p.p. (incl. materiaal en vouwtekening)
Locatie: Nieuwezijds Voorburgwal 177-2 1012RK Amsterdam
Aanmelden kan via het inschrijfformulier op website.
Info: http://japansecultuur.nl/

30 maart 2019 (zaterdag)

 

Workshop Kalligrafie
Door: Owen Tjon Sie Fat.
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 14.00 - 16.00 uur

Maak kennis met de beginselen van het Japanse schoonschrift, shuji 習字. Met shūji wordt schoonschrift in het algemeen aangeduid, de correcte postuur en penseelgreep; deze liggen aan de basis van de creatie van stevige, expressieve streken van zowel kanji als kana.
Kosten: €40,- p.p. (incl. kosten materiaal)
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 177-II 1012RK Amsterdam
Aanmelden kan via het inschrijfformilier op de website.
Info: http://japansecultuur.nl/

April 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in februari.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

◄◄ 20 oktober 2018 (zaterdag) t/m 19 mei 2019 (zondag)

Tentoonstelling In de ban van Japan. Louis Couperus en het snoer der ontferming.
Plaats: Den Haag, Louis Couperus museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in februari.
Info: https://www.louiscouperusmuseum.nl/

15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

Mei 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in februari.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

◄◄ 20 oktober 2018 (zaterdag) t/m 19 mei 2019 (zondag)

Tentoonstelling In de ban van Japan. Louis Couperus en het snoer der ontferming.
Plaats: Den Haag, Louis Couperus museum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in februari.
Info: https://www.louiscouperusmuseum.nl/

15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

18 mei 2019 (zaterdag)

 

Theeproeverij
Door: Renee Pompen
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 13.00 - 14.30 uur.

Tijdens deze workshop maakt u kennis met verschillende soorten Japanse thee en leert u deze zelf te bereiden. Ook komt de geschiedenis en culturele achtergrond van de Japanse thee aan bod. Genot voor elke theeliefhebber en zeker een aanrader voor elke fan van Japan.
Kosten: €37,- p.p. (incl. kosten thee)
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 177-II 1012RK Amsterdam.
Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website.
Info: http://japansecultuur.nl/

18 mei 2019 (zaterdag)

 

Matcha workshop
Door: Renee Pompen
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 15.30 - 16.30 uur.

Wilt u meer weten over matcha? Kom dan naar de matcha workshop in ’t Japanse Winkeltje. Tijdens de workshop verdiept u zich in de verschillende soorten matcha. De beste manier om de verschillen te begrijpen is door ze naast elkaar te zien en te proeven. U leert natuurlijk ook hoe u matcha op de traditionele manier bereidt, met een bamboeklopper (chasen) in een theekom (chawan). U maakt zelf een kom ceremoniŽle matcha van hoge kwaliteit. Ontdek tijdens de workshop waar u matcha nog meer voor kunt gebruiken en ga thuis aan de slag met nieuwe recepten en ideeŽn.
Let op: dit is geen theeceremonie.
Kosten: €37,- p.p. (incl. kosten thee)
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 177-II 1012RK Amsterdam
Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website.
Info: http://japansecultuur.nl/

Juni 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in februari.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

5 juni 2019 (woensdag) t/m 10 juni 2019 (maandag)

 

Zesdaagse Workshop Japans inktschilderen en Zen-Meditatie 'The Dance Of The Brush'.
Door: Zen-monnik en Sumi-e Meester Beppe Mokuza Signoritti
Plaats: Katwijk, Soefitempel.

De Japanse term “Sumi” betekent inkt en “e” betekent schilderij. Door simpel een penseel, inkt en papier te gebruiken, stimuleert deze manier van schilderen de creativiteit en spirituele gevoeligheid. Al schilderend voel je jezelf in harmonie met alles om je heen en kom je in contact met de bron van het leven die in onszelf huist. Deze wijze van schilderen werd in Japan ontwikkeld door Zen-monniken.
De internationaal bekende Sumi-e meester en zen-monnik Beppe Mokuza geeft les in deze traditionele manier van schilderen vanuit de beoefening van Zen-meditatie.
Beppe Mokuza Signoritti is Zen-monnik en Sumi-e Meester, behorend tot de traditie van Soto-zen Boeddhisme. Hij is een volgeling van Zen Meester Roland Yuno Rech, een van de oudste leerlingen van Taisen Deshimaru Roshi.
Kosten van de workshop: 425 euro.
Adres: Universel Murad Hassil, Zuidduinseweg 7 in Katwijk aan Zee.
Informatie en inschrijving: Sonja Nijon 06 22391136
Info: www.sumi-e.nl en e-mail: sonja@controcorrente.nl
Door op de afbeelding te klikken kunt u de folder bekijken en/of downloaden.

15 juni 2019 (zaterdag)

 

Demonstratie Japanse theeceremonie
Door: Theemeester Herman Somsen.
Plaats en tijd: Amsterdam, Japans Cultureel Centrum, 13.30 - 14.30 uur.

't Japans Cultureel Centrum organiseert regelmatig een demonstratie van de Japanse traditionele theeceremonie volgens de eeuwenoude methode van de Urasenke school. Deze demonstratie wordt gegeven onder leiding van Herman Somsen, een Nederlandse theemeester. Hij geeft uitleg over de theeceremonie en zal uw vragen beantwoorden. De demonstratie vindt plaats in 't Japans Cultureel Centrum (boven 't Japans Winkeltje).
Let op!: Dit is een demonstratie, dat wil zeggen dat het geen cursus is en u niet kunt meedoen aan de ceremonie.
Kosten: €35,-
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 177-1, 1012RK Amsterdam
Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website.
Info: http://www.japansecultuur.nl/

Juli 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in februari.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

Augustus 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in februari.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

September 2019

◄◄ 28 september 2018 (vrijdag t/m 1 september 2019 (zondag)

 

Expositie Cool Japan.
Plaats: Amsterdam, Tropenmuseum.

Voor een omschrijving zie de vermelding in februari.
Info: https://www.tropenmuseum.nl/

15 maart 2019 (vrijdag) t/m 8 september 2019 (zondag)

 

Tentoonstelling Japans Naakt
Plaats: Leiden, SieboldHuis.

Voor een omschrijving zie de vermelding in maart.
Info: https://www.sieboldhuis.org/

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 16 februari 2019


Deze pagina is een onderdeel van Uchiyama's website over Japan
terug naar begin